Cultuur

Leiden en Den Haag hebben veel te bieden op het gebied van kunst en cultuur.

Leiden

Musea in Leiden
Leiden is een belangrijke museumstad. Enkele grote musea zijn het Natuurhistorisch Museum Naturalis, Boerhaave, het Rijksmuseum van Oudheden, het Rijksmuseum voor Volkenkunde en de Lakenhal. De oorsprong van de collecties van deze musea liggen voor een belangrijk deel in de universiteit.

Op de website Leiden-info.com vind je een goed overzicht van  alle tentoonstellingen en evenementen in de Leidse musea.


Theater en muziek
LAKcursussen
Het LAK Cursusbureau is onderdeel van de Universiteit Leiden en staat voor Leids Academisch Kunstcentrum.
Je kunt deelnemen aan tal van cursussen op het gebied van kunstzinnige vorming, zoals toneel, dans, tekenen, schilderen, zang, fotografie en literatuur. Sinds het voorjaar van 2016 biedt het LAK ook Body & Mind cursussen aan.
De cursussen zijn toegankelijk voor iedere belangstellende vanaf 16 jaar.
De podiumkunstcursussen worden  elk semester afgesloten met een  eindpresentatie in een speciaal daarvoor afgehuurd theater.

Huren studio/oefenruimte
Het LAK beschikt over verschillende studio’s/oefenruimtes die ook te huur zijn.
Er zijn drie grote studio’s: een dansstudio, een toneelstudio en een muziekstudio. Daarnaast is het mogelijk om een abonnement te nemen op een kleine muziekstudio.
In deze ruimtes is een piano aanwezig.

Korting
Studenten van de Universiteit Leiden en de Leidse Hogeschool krijgen fikse korting op de cursus- en huurprijs.
UL-medewerkers kunnen ook huren of zich inschrijven voor gereduceerd tarief.

Meer informatie: www.lakcursussen.nl  Leidse Schouwburg
De Leidse Schouwburg is het oudste theater van Nederland. De theaterzaal heeft een klassieke bonbonnierevorm en biedt ruimte aan 526 bezoekers.
Oude Vest 43
2312 XS Leiden
tel. 071 516 38 99/38 62

Studium Generale
Studium Generale organiseert lezingen, discussies, cursussen en podiumprogramma's op het gebied van wetenschap, kunst en cultuur. De activiteiten van Studium Generale zijn in de eerste plaats bedoeld voor studenten en medewerkers van de universiteit, maar ook andere belangstellenden zijn van harte welkom.
Rapenburg 70
2311 EZ Leiden
tel. 071 527 7283/7295/7296

Academie der Kunsten
Naast onderwijs- en onderzoeksprogramma's organiseert de Academie der Kunsten regelmatig lezingen, presentaties, masterclasses (Rapenburg Muziekdagen), concerten en exposities.
Rapenburg 38
2311 EX Leiden
Tel. 071 527 18 05

SMG Sempre Cresendo
Sempre Crescendo is een vereniging voor studenten die naast hun studie willen musiceren in groepsverband. Er is ondermeer een klassiek blaasensemble, een musicalensemble en een Jazzensemble i.o. Ook staan de leden natuurlijk vrij om op eigen initiatief in een bepaalde formatie te musiceren, waarbij de vereniging zorgt voor repetitieruimte en hulp bij het regelen van bladmuziek, dirigent e.d. Verder zijn er natuurlijk nog een orkest, een koor en een madrigaalkoor, onder leiding van professionele dirigenten.
Sempre Salon te H.M.E. Societeit 'Minerva'
Breestraat 50
2311 CS Leiden
tel. 071 516 19 34


Culturele activeiten
Selectie van websites die een goed overzicht geven van culturele activeiten in Leiden


Den Haag, ook een echte studentenstad

De stad Den Haag is in de afgelopen paar jaar meer en meer een echte studentenstad geworden. Met de start van het Leiden University College The Hague in september 2010 (als onderdeel van de Faculteit Governance and Global Affairs) en de start van de bachelor-opleiding International Studies in september 2013, heeft de stad een grote groep nationale en internationale studenten erbij gekregen.
Meer over Den Haag | Den Haag: Serious en Fun

Laatst Gewijzigd: 26-08-2016