Welkom in Leiden

De Universiteit Leiden verwelkomt alle nieuwe studenten in Leiden. Op deze pagina vind je globale informatie over de start van je studie in september en verwijzingen naar meer informatie.

Wanneer begint mijn studie?

De officiële opening van het nieuwe studiejaar 2015-2016 is de Opening Academisch Jaar van de universiteit op maandag 31 augustus, waar ook alle eerstejaars welkom zijn.

In die week is ook het introductieprogramma van je studie en beginnen de meeste colleges.

Van 10 t/m 14 augustus is de algemene introductieweek voor eerstejaars, de EL CID-week. Die draait om: elkaar, de studentenverenigingen en de stad leren kennen.


Heeft mijn opleiding een introductieprogramma?

De meeste studies hebben een introductieprogramma voor de nieuwe eerstejaars, op 31 augustus of 1 september 2015. Je krijgt hierover per post meer informatie als je je hebt ingeschreven voor de studie. Via deze overzichtspagina vind je de informatie per opleiding, voor zover al bekend.

Welke vakken krijg ik en wat is mijn rooster?

Informatie over je vakken en rooster vind je in de e-Studiegids. Je krijgt meer informatie tijdens de introductie van je opleiding.

Welke studieboeken heb ik nodig en waar kan ik die bestellen?

In de e-studiegids zie je welke boeken je nodig hebt, je krijgt hierover ook nog informatie van je opleiding. Je kunt je boeken vaak bestellen via de studievereniging van je opleiding (zie volgende paragraaf). Informatie hierover krijg je toegestuurd. Je kunt ze ook bestellen bij Leidse boekhandels. Dat kan ook nog bij aanvang van je studie; de boeken zijn meestal snel leverbaar. Readers en andere studiematerialen kun je via je opleiding aanschaffen, ook hierover krijg je informatie in het introductieprogramma.

Is er een kennismaking met de studievereniging?

Anders dan de studentenverenigingen (zie verderop), zijn de studieverenigingen gekoppeld aan de opleiding. Ze organiseren gezelligheidsactiviteiten zoals feesten, en activiteiten die met de opleiding te maken hebben, zoals lezingen, excursies en/of jaarlijks een studiereis. Elke opleiding heeft een studievereniging, soms zijn er meerdere mogelijkheden. Veel studieverenigingen organiseren een kennismakingsactiviteit (vlak) voor of na aanvang van de studie. Het is een aanrader om lid te worden van een studievereniging en mee te doen met deze kennismakingsactiviteit. Zo leer je snel studiegenoten kennen, ook van andere jaren.

Wat en wanneer is de introductieweek van de Universiteit Leiden en hoe maak ik kennis met de studentenverenigingen?

Van 10 t/m 14 augustus is de EL CID-week, de algemene introductieweek voor eerstejaars van de Universiteit Leiden. Tijdens de EL CID-week kun je al kort snuffelen aan de diverse studentenverenigingen. Na afloop van de EL CID, van 16 augustus tot 31 augustus, houden de verenigingen hun kennismakingstijd.

Ik heb nog een vraag, waar kan ik terecht?

Laatst Gewijzigd: 20-07-2015